top of page
Agenda: Schedule
AP87724868M (2).jpg

УТРИНСКА СЕСИЈА

10:00 - 14:00 CET

ПРВ ДЕЛ: Македонија на патот кон ЕУ  

10:00 Отворање на конференцијата - Воведно обраќање на Ана Попова Манасиевска, претседателка на ЗПРМ 

10:15 – 10:30  Поздравно обраќање на Никола Димитров, потпретседател на Владата на Република Северна Македонија, Секретаријат за европски прашања


10:30 – 10:45  Поздравно обраќање на амбасадорот Дејвид Гир, амбасадор на Европската унија во Скопје 


10:45 – 11:45  „Преведувањето за Европската унија“ 

Мерит-Ене Илја, директорка во Генералниот директорат за превод, Европска комисија, Брисел


11:45 - 12:15    „Конференциското толкување и ЕУ“

Хавиер Хернандес Сасета, шеф на Одделот за повеќејазичност и образовен развој, Генерален директорат за толкување, Европска комисија, Брисел 


12:15 – 12:30  „Краток осврт на вториот циклус студии по конференциско толкување во Соработка со ГД Толкување на Европската комисија“

Проф. д-р Милан Дамјаноски, шеф на постдипломските студии за конференциско толкување, Филолошки факултет „Блаже Конески“, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ Скопје 


12:30 – 13:00  „Предизвиците со подготовката на националната верзија на европското законодавство“

Слаѓана Ангелова, раководителка на Одделението за ревизија и терминологија, Секретаријат за европски прашања


13:00 – 14:00    ДИСКУСИЈА

 

Модератор: д-р Лукреција Маљковиќ Атанасовска, координаторка на РГ за конференциско толкување на ЗПРМ
 

Coffee and Magazines

ПАУЗА 

14:00 - 15:00 CET

Кратка пауза за да се освежите за попладневната сесија.

Conference

ПОПЛАДНЕВНА СЕСИЈА

15:00 - 17:45 CET

ВТОР ДЕЛ: Професијата и иднината
 
15:00-15:30 
„Трендовите, шаблоните, предвидувањата  и реалноста во јазичната индустрија“
Ренато Бенинато, генерален директор на Nimdzi Insights


15:30- 16:10  „Влијанието на инфлуенсерите во преведувањето“
Даг Лоренс, независен експерт за превод, вонреден предавач на постдипломските студии за превод на Универзитетот Астон и за е-бизнис на Универзитетот Ворик

 

16:10 – 16:45   „Преводот и локализацијата во 2020“
 Естер Бонд, директорка на Истражувачкиот оддел на Slator 
 

16:45 – 17:45   ДИСКУСИЈА
Модератор: Христина Дојчинова Коцева, член на Организацискиот одбор за конференции на ЗПРМ

74580888_2356394874471513_66000103246051

ЗАТВОРАЊЕ НА КОНФЕРЕНЦИЈАТА

17:45 PM

 

17:45 Завршно обраќање, Ана Попова Манасиевска, претседателка на ЗПРМ

Ви се допаѓа програмата?

Контактирајте нè за да дознаете повеќе или да поставите прашања и

да прочитате повеќе за нашите предавачи.

bottom of page